Çimleriniz İçin Hangi Gübre Daha Etkilidir?

Çimleriniz İçin Hangi Gübre Daha Etkilidir?

Dış alan bitkileri arasında en sık tercih edilen çim, özel bahçelerden umumi alanlara kadar birçok noktada sıkça tercih ediliyor. Çimler yapılan gen çaprazlamaları sonucunda birçok alt türe sahiptir. Bu türler hemen hemen birçok mevsimsel koşula uygun bir büyüme şansına sahiptir.

Ancak daha güçlü ve sık bir çim örtüsüne sahip olabilmek için çim gübresi kullanımı önemli bir yere sahiptir. Uygun gübreleme ile çim kalitesinin yanı sıra çim sağlığı da doğrudan etkilenmektedir. Özellikle haşere ve mantar gibi sorunlar kaliteli bir gübreleme ile üstesinden gelinebilecek bir sorun olarak öne çıkıyor.

 

 

Azotlu Çim Gübresi

Toprağı güçlendirme açısından önemli bir yere sahip olan azot, güçsüz olan toprakları verimli hale getirmek için ideal bir seçenektir. Özellikle uzun ömürlü bir çime sahip olmak isteyenlerin tercih edeceği bir gübre çeşididir.

Azot içerikli çim gübresi toprağa tam olarak nüfuz etmediği için doğrudan toprağa etki etmez, bitkinin köklerini güçlendirir. Ayrıca yavaş salınımlı bir yapıya sahip olduğu için bitkiyi ağır ağır besler. Böylece çimin aşırı gübreleme yüzünden zarar görmesini önler.

 

 

Organik Çim Gübresi

Doğa dostu organik çim gübresi, doğallıktan ödün vermeyenler için iyi bir seçenek olacaktır. Çimlerin ihtiyaç duyduğu birçok minerali içeren bu organik gübreler bitki ve hayvan atıklarından üretilmektedir.

Organik gübreler suya ve toprağa herhangi bir zarar vermez. Ayrıca yararlı organizmalara da herhangi bir zararı bulunmuyor. Homojen bir karışıma sahip olan organik çim gübresi, çimlerin güçlü bir şekilde büyümesini sağlamaktadır.

 

 

Sıvı Çim Gübresi

Sıvı çim gübreleri çimlerin ihtiyacı olan minerallere sahip bir şekilde hazırlanır. Bu gübre türü sıvı olduğu için toprağa çok hızlı bir şekilde karışır. Böylece acil durumlarda çimlerin hızla gerekli olan besini alması sağlanır.

Sprey yöntemi ile su deponuza karıştıracağınız sıvı çim gübresini kısa sürede istenilen alana aktarabilirsiniz. Özel karışımlı sıvı çim gübrelerini tercih edebileceğiniz gibi tek bir mineral veya maddeye sahip çim gübrelerini de tercih edebilirsiniz.

 

 

Çim Ne Zaman ve Nasıl Gübrelenmelidir?

Çiminiz için gübre seçimi kadar gübrenin ne şekilde ve ne zaman kullanılacağı da önemli bir yere sahiptir. Doğru gübreleme ile çimleriniz henüz büyüme aşamasındayken çok daha hızlı ve güçlü bir gelişme sürecine sahip olabilir.

Çim gübrelerinin bir kısmı büyüme aşamasında eklenir. Ayrıca çimler tam olarak büyüdükten sonra destekleyici birçok gübre türü de mevcut. Örneğin, fosfor içeren gübreler hem çimlerin büyüme zamanında hem de normal zamanda kullanılabilir.

Çimler için en iyi gübreleme dönemi ekstra besin maddelerine en çok ihtiyaç duydukları ve en aktif oldukları gelişme döneminde gübreleyin. Soğuk mevsimde büyüyen çimler için en iyi zaman aralığı  ilkbahar ve erken sonbahardır.

Sıcak mevsim çim takvimi ise her dört ile sekiz haftada birdir. Tüm çimler, beklenen ilk dondan en az altı hafta önce son bir yaz sonu veya sonbahar başı gübresinden yararlanır.

 

Etiketler: bahçe
Ağustos 21, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR